Om Arduino

Arduino sverige - Arduino är en riktigt bra plattform för att styra elektronik och automation.

ARDUINO sverige - Styr elektronik med arduino!

Hej och välkommen till Arduino Sverige, en svensk websida och blog som är dedikerad till en helt fantastisk koncept som heter Arduino.

Arduino är baserad på open source hård och mjukvara som låter oss vanliga dödliga styra elektronik i vardagen med hjälp av en hyfsat kraftig mikrocontroller. Enheten är otroligt flexibel och har ett stort antal användare som kontinuerligt förser varandra med nya spännande ideer.

Arduino kan känna av omgivningen via sensorer som kopplas till någon av kretskortets portar. Det är även lätt att styra ljus, ljud, reläer, motorer och en mängd andra enheter. En stor fördel är att det finns add-on hårdvara, kallade shields, som lätt sätts på själva arduino kretskortet och låter användaren ta del av enn uppsjö av roliga funktioner. Några exempel är motorstyrning, dataloggning, trådlös kommunikation, ethernet etc.

Mikrokontrollern på kretskortet programmeras med arduinos eget språk som är baserat på wiring. Programmet skriv i Arduinos IDE, en gratis mjukvara som enkelt laddas ned på datorn.

Det handlar alltså i korta ordalag om ett kretskort som kopplas in i en dator via USB. Ett litet program laddas ned gratis från nätet som "pratar" med microchipet i kretskortet. Det bästa är att man inte behöver vara programmerare för att få saker att hända eftersom det finns en uppsjö av färdig kod tillgänglig redan, både i mjukvarans exempel och på arduinos hemisda, www.arduino.cc. När koden från mjukvaran laddats upp i mikrochipet går det att plugga ut USB som även ger ström) och koppla in en extern strömkälla och på så vis låta arduino sköta sin uppgift på egen hand utan närvaro av datorn!

Om du inte har så mycket erfarenhet av elektronik och automation är arduino helt perfekt för dig. Om du har tidigare erfarenhet är detta ändå ett riktigt bra alternativ. Det tar bara någon minut att koppla upp enheten och få saker att hända. Hårdvara och mjukvara är open source vilket gör att det finns mycket information tillgänglig redan.

 Ett bra steg in i arduinovärlden är att köpa ett "arduino kit". Kiten innehåller oftast allt man behöver, tex. sensorer, LEDs knappar motorer servos och andra godsaker för att få en känsla för de grundläggande funktionerna. Kiten har ofta också riktigt bra instruktionsböcker och exempel på små roliga projekt som man kan göra med de medföljande komponenterna. Conrad och Elfa är bra för att komplettera med mer komponenter.

Conrad har även ett jättebra kit som jag kan rekommendera.