Arduino Sverige

Arduino Sverige - styr elektronik och läs av omgivningen!

Många elektriska apparater och ting kräver att vi är närvarande för att de ska göra det de gjorda för, t.ex tända och släcka lampor i hemmet, mäta temperaturen i barnens sovrum, eller kanske fräsa ute ett kugghjul i plexiglas eller aluminium.

Men med ARDUINO är det nu helt plötslig fullt möjligt för en vanlig svensson att automatisera sådana processer och mycket mer.

Orolig för att du inte kan programera?

Ingen fara, du behöver faktiskt inte skriva en rad kod om du ska göra enkla saker som att blinka en led. Det finns en otrolig mängd exempelkod på nätet, yoytube och forum. Arduinos eget forum är GULD värt och har dessutom har en härlig förståelse för nybörjare. På datavärden github.com finns en uppsjö med färdig kod för att få igång många vanliga funktioner (ex.  sensorer,  motorer, kommunikation över internet etc.).

Programspråket är en implementering av wiring och liknar/bygger på C /C++, och alla exempel gör det lätt att sätta sig in i om man är villig att ge det några kvällar! Arduino mjuk och hårdvara är open source, och de flesta arduino- meckare är väldigt generösa med att dela med sig av kod från sina projekt.

Arduino mjukvaran laddas ner gratis och används till att programera arduinokortet. Inkluderat i mjukvara finns redan mycket bra exempelkod för hur man blinkar led lampor, styr servomotorer, visar data på en LCD skärm eller på datorskärmen mm. Tro mig, om jag kan så kan du :) 

Arduino kan läsa sensorer och starta motorer

Tack vare exemplen och färdig kod på forum och github.com är det mycket enkelt att få arduino att läsa data från vanliga sensorer (temperatur, fuktighet i luft och jord, ljus, vattennivå, lufttryck, GPS, accelerometrar mm) och sedan tala om för arduino att göra något (starta en motor eller servo eller slå på ett relä) när din sensor når ett visst inställt värde.

Arduino kan även slå på och av 220 volts apparater!

Kolla in fliken ”how to” ovan för ett klockrent och SÄKERT exempel på hur detta går till! Här använder jag ett vanligt 5 volt relä för att få en ”off the shelf” NEXA-sändare att skicka signal till en trådlös mottagare i 220-vägguttaget. Perfekt för bl.a. hem-automation!


Shields - Det finns massor av tillägghårdvara som enkelt kopplas till arduinokortet.

Shields är tilläggshårdvara som enkelt kopplas på arduinokortet för att utöka funktionerna utan att behöva löda komponenter. Det finns en mängd olika shields att köpa för alla möjliga ändamål. Varför inte visa värdet från din temperatur-sensor på en lcd-shield som kopplas direkt ovanpå arduino?

Arduino kan prata med nätet

Arduino kopplas lätt upp till internet med en ethernet- eller ”wifi-shield”. Det finns färdiga bibliotek med kod som avsevärt underlättar snacket med internet. Mänden tutorials inom ämnet på bl.a youtube är fullt tillräckliga för att en vanlig dödlig icke elektroningenjör kan koppla upp sin arduino.

Låt raduino mäta fuktigheten i jorden i dina krukor och sedan skicka data via internet som visar en  graf på en nätserver, som du sen kan se från mobilen! Varför inte be servern skicka ett sms när det är för torrt?  Arduino är perfekt för ditt ”internet-of-things” projekt.

Styr din arduino från mobilen.

Det är fullt möjligt att styra din arduino från din android eller iphone. Jag ska försöka ge exempel på detta under ”how to” framöver. Biss denn, kika på youtube :)

Så hur kommer jag igång?

Ett förslag är attt köpa ett utbildningskit från CONRAD. Det ingår bra och tydliga  instruktioner för att snabbt och enkelt komma igång med kort och program. Kolla även in Jeremy Blums tutorials på fliken ”Arduino Sverige listar tutorials” ovan.